Domowe batoniki kakaowe są podobne do batoników Kinder Country! Są kaloryczne, trochę niezbyt zdrowe , ale są bardzo smaczne i jak wszystko zawierające kakao poprawiają humor. Bardzo lubię kupne Batoniki kakaowe, te domowe nie są identycznie jak oryginał, ale mają podobny styl i smak. W oryginale wierzch jest czekoladowy a ziarna są w masię, ja odwróciłam swoje składniki, ziarna są na wierzchu, a słodka masa kakaowa jest w środku, przy okazji nie pobrudzimy sobie rąk jedząc batoniki. Polecam też batoniki karmelowe z orzechami i batoniki owsiane.
Czy trudno przygotować domowym sposobem batoniki kakaowe? Składniki na 8 batoników kakaowych :
200 ml śmietanki 30%
150 ml mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
ekspandowana pszenica marki Lestello
Przygotowanie:
Mleko, śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy cukier i kakao, zagotowujemy i gotujemy cały czas mieszając ok. 15-20 minut, gdy masa kakaowa będzie już bardzo gęsta zdejmujemy garnek z ognia aby masa ostygła. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy dno pszenicą ekspandowaną. Na pszenicę ostrożnie przekładamy gęstą masę, którą lekko dociskamy, wierzch obsypujemy również pszenicą, którą dociskamy do kakaowej masy, zostawiamy do całkowitego stężenia do lodówki najlepiej na całą noc. Formujemy batoniki kakaowe krojąc zastygniętą masę w paski jak batony. polecam też przepis na batoniki karmelowe,