Gulasz warzywny z boczkiem to prawie Ratatouille! Gdyby nie było boczku to w garnku miałabym jarską potrawę prowansalską, czyli danie warzywne z tradycyjnej francuskiej kuchni. Klasyczny Ratatouille opiera się wyłącznie na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Polska nazwa to ratatuj albo gulasz warzywny. Ja zrobiłam gulasz dla mięsożerców na rozgrzewający jesienny obiad. Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo intensywny w smaku i aromatyczny. Polecam też gulasz z szynki z ziołami prowansalskimi na obiad.
Przepis na rozgrzewający i sycący gulasz warzywny z boczkiem, pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam!
Składniki:
500 g pomidorów
2 cebule
2 papryki (żółta i czerwona)
1 cukinia
1 bakłażan
świeży tymianek
liść laurowy
2 ząbki czosnku
kilka plastrów wędzonego boczku
Sól i pieprz, oraz pieprz cayenne
Jak zrobić gulasz warzwny z boczkiem? Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo intensywny w smaku i aromatyczny. .Boczek kroimy w słupki i przesmażamy w rondelku. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
W grubą kostkę kroimy też paprykę, bakłażana, a pół plastry cukinię. Siekamy cebulę i czosnek. Do rondla z boczkiem, dodajemy czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smażymy, aż cebula zrobi się szklista, około 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa, najpierw paprykę, następnie dodajemy bakłażana i cukinię, a na końcu pomidory i listki świeżego tymianku. Dusimy całość około 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną pieprzu cayenne.