Gulasz warzywny z boczkiem

Gulasz warzywny z boczkiem to prawie Ratatouille! Gdyby nie było boczku to w garnku miałabym jarską potrawę prowansalską, czyli danie warzywne z tradycyjnej francuskiej kuchni. Klasyczny Ratatouille opiera się wyłącznie na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Polska nazwa to ratatuj albo gulasz warzywny. Ja zrobiłam gulasz dla mięsożerców na rozgrzewający jesienny obiad.  Mój gulasz warzywny z boczkiem,  jest bardzo intensywny  w smaku i aromatyczny. Polecam też gulasz z szynki z ziołami prowansalskimi na obiad.

 

Przepis na rozgrzewający i sycący gulasz  warzywny z boczkiem, pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam!

Składniki:
500 g pomidorów
2 cebule
2 papryki (żółta i czerwona)
1 cukinia
1 bakłażan
świeży tymianek
liść laurowy
2 ząbki czosnku
kilka plastrów wędzonego boczku
Sól i pieprz, oraz pieprz cayenne

Jak zrobić gulasz warzwny z boczkiem? Mój gulasz warzywny z boczkiem,  jest bardzo intensywny  w smaku i aromatyczny. .Boczek kroimy w słupki i przesmażamy w rondelku. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W grubą kostkę kroimy też paprykę, bakłażana, a pół plastry cukinię. Siekamy cebulę i czosnek. Do rondla z boczkiem, dodajemy czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smażymy, aż cebula zrobi się szklista, około 2-3 minuty.

Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa, najpierw paprykę, następnie dodajemy bakłażana i cukinię, a na końcu pomidory i listki świeżego tymianku. Dusimy całość około 10 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną pieprzu cayenne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.