Pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella, zapiekane w piekarniku. Uwielbiam kupować duże pieczarki, które wyglądają jak portobello, gdyż idealnie nadają się do faszerowania i zapiekania. Ostatnio podawałam przepis na Pieczarki nadziewane kaszą i serem . Dzisiaj polecam kolejny mój pomysł na to danie: Pieczarki faszerowane wołowiną.
Pyszne, proste i szybkie danie mięsne. Do farszu wykorzystałam mieloną wołowinę, podsmażone ogonki pieczarek, por, paprykę, ser mozzarella.
Przepis na pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella.
Składniki na 8 sztuk dla 2 osób:
8 dużych pieczarek
posiekane ogonki pieczarek
1 mały por
150 g mielonej wołowiny
2 łyżki siekanego sera mozzarella
½ czerwonej papryki
olej rzepakowy
sól, pieprz, majeranek do smaku
Jak przygotować pieczarki nadziewane wołowiną i warzywami? Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki. Wykręcamy ogonki i siekamy je w bardzo drobną kostkę.
Por i paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy pokrojone ogonki pieczarek i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju rzepakowym. Doprawiamy odrobiną soli.
Gdy farsz wystygnie, dodajemy mieloną wołowinę wraz z siekanym serem mozzarella. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Faszerujemy pieczarki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do chwili rozpuszczenia się sera i lekkiego przyrumienienia pieczarek (około 20 minut). Przed podaniem posypujemy pieczarki natką pietruszki. Smacznego!
Jaki rodzaj wolowiny bedzie do tego najlepszy?
Cuz wolowina ma by najpierw podsmazona czy surowa?
Surowa
Pingback: Przekąski i przystawki na różne okazje - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię