Parówki w cieście francuskim to ciekawa alternatywa dla zwykłych gotowanych parówek. Parówki w cieście francuskim smakują doskonałe na ciepło, albo na zimno. To idealna przekąska do przygotowania na szybko. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie cienkich parówek, gotowego ciasta francuskiego i ulubionego ketchupu i majonezu.
W formie mniejszych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezach, również w Karnawale.
Parówki w cieście francuskim są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom!
Parówki w cieście
Rogaliki z parówką i serem
Sałatka ziemniaczana z parówką
Naleśnik z warzywami i parówką
Naleśnik z parówką i warzywami
Naleśniki z parówką i serem
Fasolka szparagowa a’la gulasz
Ja polecam zaopatrzyć się w specjalny wałek do robienia ozdobnej kratki w cieście, gdy go nie macie to wystarczy ciasto pokroić w paski i owinąć nim parówki przed pieczeniem.
Składniki:
cienkie parówki z szynki
opakowanie ciasta francuskiego (wystarczy na ok. 10 parówek)
jajko (opcjonalnie)
Jak przygotować parówki w cieście francuskim? Jeśli parówki mają osłonki to je usuwamy. Ciasto francuskie nacinamy wałkiem, rozciągamy i kroimy aby wystarczyło owinąć parówki lub kroimy wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm.
Owijamy parówki w ciasto, lekko dociskamy na łączeniu, aby ciasto nie rozkleiło się podczas pieczenia i dzielimy na trzy części ok. 4 cm. Końce parówek są nie owinięte dlatego lekko przypieką się podczas pieczenia. Można posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C i pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Podajemy z keczupem, majonezem lub sosem czosnkowym, albo innym ulubionym. Smacznego 🙂
Pingback: Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię