Bruschetta z kaki i mozzarella. Kaki, nazywana też Persymoną to owoc podobny do pomidora, z którego można przygotować np. słodki deser, czy wytrawną sałatkę. Bardzo lubię szybkie i proste dania, do których należy bruschetta, bo bruschetta to inaczej grzanka z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kanapki we włoskim stylu: Bruschetta z kaki i mozzarella. Nadają się nie tylko na zwykłe śniadanie, ale mogą być kolorową przystawką na imprezę.
Bruschetta na różne sposoby:
–Tradycyjna bruschetta
– Bruschetta z truskawkami i balsamico
– Bruschetta z oliwkami i pomidorami
– Grzanki z twarogiem i pomidorami
Składniki na bruschetta z kaki i mozzarellą:
bagietka
oliwa z oliwek
kaki vel persymona
mozzarella
sól i pieprz kolorowy do smaku
bazylia
Jak przygotować bruschettę z kaki i mozzarella?
Kaki myjemy i osuszamy. Bagietkę kroimy na kawałki. Skrapiamy każdy kawałek bagietki oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 10 minut. Mozzarellę i kaki kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oraz octem balsamicznym (opcjonalnie). Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Kładziemy miks sera i kaki na wierzch podpieczonych grzanek. Tak przygotowane bruschetty podajemy z dodatkiem paskami świeżej bazylii. Można też kaki i mozzarellę ułożyć na bagietkach i dopiero zapiec. Bruschetta jest zawsze podawana na ciepło.
Wygląda wspaniale. To jest królewskie śniadanie :d