Zupa z porów. Nie każdy wie ile smaku kryje się w warzywie jakim jest por, przeważnie jest dodawany do rosołu, a ja robię z niego surówkę, zapiekam z kurczakiem, karmelizuję i podaję np. do pierogów. Przyszedł czas podać mój przepis na zupę z porów, w której por gra pierwsze skrzypce! Błyskawiczna zupa z porów i ziemniaków to świetna alternatywa dla fanów tego warzywa. Bardzo łatwa, szybka i tania zupa. Do tego bardzo smaczna! Polecam przepis na krem z pora!
Składniki na 3 porcje kremowej zupy z porów:
3 łyżki masła
3 duże pory
1 marchew
1 duża cebula
4 ziemniaki
2 ząbki czosnek
ok. 750 ml bulionu warzywnego, rosołu lub wody z rozpuszczoną kostką (jeśli używacie)
sól i pieprz do smaki
Jak przygotować zupę z porów? Pory oczyszczamy z zewnętrznych liści, wykorzystujemy białą i zieloną część, dokładnie płuczemy i kroimy na plasterki. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
Na głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pory, cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy ziemniaki i marchew, zwiększamy ogień, wlewamy bulion lub wodę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw przez około kwadrans.
Zupę doprawiamy do smaku i miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy przed podaniem, można podać z kleksem śmietany, natką pietruszki, bagietką lub z grzankami.
Ja dzisiaj robię zupę porowo-pieczarkową z kulkami mięsnymi. Bardzo polecam!