Gdy mamy za dużo mali możemy przygotować z nich sorbet. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki.
Składniki:
- 30 dag malin lub jagód,
- 1 łyżka cytryny,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki malin świeżych do dekoracji
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka wiórek z gorzkiej czekolady
Maliny opłukać i dokładnie osączyć, wlać 1 łyżkę soku z cytryny i zasypać 3 łyżkami cukru. Odstawić maliny aż puszczą sok a następnie wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Kiedy będą prawie zamrożone zmiksować blenderem Triblade na gładką masę. Przełożyć do pojemnika z pokrywką i wstawić z powrotem do zamrażarki na kilka godzin. Śmietanę 30% ubić z 1 łyżeczką cukru. Nakładać do pucharków łyżką, zarówno sorbet jak i ubitą śmietanę. Posypać dodatkowo wiórkami gorzkiej czekolady.