Najłatwiejsze ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami, proste, błyskawiczne, pyszne i bardzo łatwe do zrobienia! Nie potrzeba miksera, wystarczy ręczna trzepaczka i dwie miski.

To przepis na najłatwiejsze ciasto truskawkowe, które znam. Gdy mamy w domu tylko owoce, mąkę, cukier, olej i jajka to piekę proste ciasto z truskawkami. Kilka składników, łatwe przygotowanie i siup do piekarnika. W moim nowym piekarniku Bosch ciasta wychodzą idealnie równo dopieczone. Mogę jednocześnie piec na trzech poziomach dzięki opcji grzania 3D, w normalnym piekarniku można upiec tradycyjnie góra-dół, bez termoobiegu.

Dzisiejsze ciasto możecie przygotować również z innymi owocami. U nas jednak teraz królują sezonowe wypieki z truskawkami. Polecam Wam wpis specjalnie przygotowany dla amatorów truskawek, znajdziecie tutaj 65 przepisów z truskawkami, to nasze Truskawkowe Love.

To najłatwiejsze w świecie ciasto truskawkowe sprawdzi się na każdą okazję, również do zwykłej poobiedniej  kawy.

Przepis na proste ciasto z truskawkami.

Składniki na tortownicę 23 cm, ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem):

1 ½ szklanki mąki pszennej
4 jajka
½  – ¾ szklanki cukru ( w zależności jak słodkie ma być ciasto)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki oleju rzepakowego lub 125 ml roztopionego, przestudzonego masła
1 op. cukru wanilinowego
szczypta soli

Truskawki przekrojone na pół

Cukier puder do posypania

Jak przygotować proste ciasto z truskawkami?

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, aby miały temp. Pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.  Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm.  Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, oraz szczyptę soli i ubijamy na puszysty jasny krem, wszystko robiłam ręczną trzepaczką bez miksera. Następnie wlewamy stopniowo i powoli  cienkim strumieniem olej, cały czas ubijając trzepaczką. Do oddzielnej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Do mokrych składników dodajemy stopniowo mąkę, za każdym razem łącząc ją z masą jajeczną. Dodając ostatnią część mąki ponownie łączymy całość na jednolitą masę  (masa powinna być gładka). Ciasto wykładamy do tortownicy, układamy truskawki i wstawiamy do piekarnika.

Spodu oraz boków silikonowej tortownicy nie trzeba niczym smarować. Pieczemy przez około 45 minut, do suchego patyczka i jasnego zrumienienia się ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i gdy ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Najłatwiejsze ciasto z truskawkami

  1. Ciasto pysznie się prezentuje, a ja właśnie jestem w trakcie przebudowy kuchni i zastanawiam się nad kupnem piekarnika. Czy możesz zdradzić model swojego kuchennego przyjaciela. Nie musi być oficjalnie możesz spokojnie odptwiedzieć na @.
    Dziękuje Ci z góry i słodkiego wieczorku życzę.
    Gosia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *