Deser bezowy z porzeczkami. Przepis na deser bezowy z owocami. Eton mess to pyszny deser z owocami, bitą śmietaną i bezami. W klasycznej wersji podawany jest z truskawkami:
– Eton Mess z truskawkami
– Eton mess
Uwielbiam ten pyszny deser z owoców sezonowych, bitej śmietany i pokruszonych bez.
Nie tylko, że jest bardzo smaczny, ale też dlatego, że ten deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Idealny szczególnie z letnimi owocami np. czerwonymi porzeczkami. Przygotowałam kolejną wersję tego słodkiego deseru bezowego:
Deser bezowy z porzeczkami, lekko kwaskawe porzeczki idealnie współgrają ze słodyczą bezy i bitej śmietany.
Składniki na 4 porcje:
200 g zimnej słodkiej śmietanki 30- 36%
mini bezy (kupne lub z przepisu: mini bezy)
świeże porzeczki, ok. 1 szklanki
Jak zrobić deser bezowy z porzeczkami? Porzeczki z szypułkami płuczemy na durszlaku, osuszamy i usuwamy szypułki. Bezy kruszymy na kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru.
Połowę porzeczek rozkładamy do szklanek. Na nie wykładamy połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wykładamy resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy. Dekorujemy listkami mięty.
Dobre rady: do bitej śmietany nie dodajemy już cukru pudru, gdyż bezy są bardzo słodkie, no chyba że ktoś uwielbia bardzo słodkie desery. Deser bezowy podajemy od razu po przygotowaniu.