Sos pieczarkowy ze śmietaną i natką pietruszki. Lubicie sos pieczarkowy? Oto nasz przepis na szybki i prosty sos pieczarkowy. Zrobienie takiego pysznego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą pieczarki, śmietana i przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję natkę pietruszki lub koperek. Żeby zrobić sos pieczarkowy wystarczy podsmażyć pieczarki, dodać do nich cebulę i ząbek czosnku, a gdy zmiękną, zalać śmietanką kremówką, doprawić solą i pieprzem i chwilę pogotować. Gdy sos się lekko zagęści, jest gotowy. Taki sos będzie pasował do bardzo wielu dań , jest idealny do domowych klusek na parze, kopytek, makaronu, ryżu, kaszy, itd. Czasem jemy go tylko z chlebem.
Uwielbiamy sosy z grzybów, szczególnie polecam przepis na najlepszy sos grzybowy, oraz przepis na kurki w śmietanie.
Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną,
składniki:
250 g pieczarek
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
1 cebula, pokrojona w kostkę lub 2-3 łyżki prażonej cebulki ( u mnie własnej roboty)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki, ok. 2-3 łyżki
Przygotowanie sosu pieczarkowego ze śmietaną i natką pietruszki:
Pieczarki płuczemy na durszlaku, osuszamy na ręczniku papierowym. Pieczarek nie obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilkę bez pokrywki. Dodajemy prażoną cebulkę, posiekany czosnek i doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość około 5 minut. Mieszamy i smażymy bez pokrywki, aby płyn odparował. Wlewamy śmietankę, od czasu do czasu mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Mieszamy z natką pietruszki, oraz doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Próbujemy czy nam smakuje i podajemy z tym co lubimy.
Dobre rady:
– jeśli chcemy podsmażyć pieczarki zawsze smażymy je na dużej patelni, gdyż potrzebują dużo miejsca, żeby się podsmażyły, a nie dusiły we własnym soku.
– Do zgęszczenia sosu można wykorzystać mąkę robiąc białą zasmażkę, lub dodać mały kawałek serka topionego.
– Jeśli nie przepadasz za natką pietruszki, to możesz ją pominąć i dodać do sosu koperek lub szczypiorek.
Great delivery. Great points. Sustain the good effort.
Pingback: Gulasz z podrobów z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Obiady w 15 minut. 60 przepisów na obiady w 15 minut - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię