Gulasz z podrobów z pieczarkami

Podroby to dla niektórych ludzi bariera nie do przekroczenia, tak samo jak owoce morza. Wiele osób nie jest w stanie ich zjeść. Razem z Piotrem uwielbiamy wszelkie podroby. Serca drobiowe i żołądki często kupujemy z myślą o przygotowaniu gulaszu np. z kaszą i buraczkami. Ale dzisiaj postanowiłam do podrobów dodać pieczarki pokrojone w plastry. Pieczarki to świetny składnik, mogą być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek do potraw. 
Gulasz z podrobów z pieczarkami.

Gulasz z podrobów z pieczarkami

Składniki:
  • 450 g serc drobiowych,
  • 450 żołądków drobiowych
  • 1 kostka drobiowa Winiary
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 100 ml przecieru pomidorowego,
  •  pieprz cayenne Kamis,
  • 6 sporych pieczarek,

Umyte i oczyszczone serca drobiowe i żołądki gotujemy w wodzie (300 ml wody) z kostką rosołową do miękkości. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, przecier i wędzoną paprykę, doprawiamy delikatnie pieprzem cayenne. Zagęszczamy gulasz skrobią wymieszaną w małej ilości wody i jeszcze chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje. Podajemy np. z ugotowaną kasza jęczmienną, czy gryczaną. My podaliśmy do gulaszu świeże bułki.

Gulasz z podrobówgulasz z serc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Gulasz z podrobów z pieczarkami

  1. Ja chętnie bym spróbowała takiego gulaszu, tylko połówek nie lubi podrobów…Ale może gdy zrobię go właśnie z pieczarkami, to się przekona nieco. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji pieczarkowej 🙂

  2. Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.