Sos pieczarkowy ze śmietaną

Sos pieczarkowy ze śmietaną i natką pietruszki. Lubicie sos pieczarkowy? Oto nasz przepis na szybki i prosty sos pieczarkowy. Zrobienie takiego pysznego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą  pieczarki, śmietana i przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję natkę pietruszki lub koperek.  Żeby zrobić sos pieczarkowy wystarczy podsmażyć  pieczarki, dodać do nich cebulę i ząbek czosnku, a gdy zmiękną, zalać śmietanką kremówką, doprawić solą i pieprzem i chwilę pogotować. Gdy sos się lekko zagęści, jest gotowy. Taki sos będzie pasował do bardzo wielu dań , jest idealny do domowych klusek na parze, kopytek, makaronu, ryżu, kaszy, itd. Czasem  jemy go tylko z chlebem.

Uwielbiamy sosy z grzybów, szczególnie polecam przepis na najlepszy sos grzybowy, oraz przepis na kurki w śmietanie.

Szybki sos pieczarkowy ze śmietaną,
składniki:

250 g pieczarek
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego
1 cebula, pokrojona w kostkę lub 2-3 łyżki prażonej cebulki (  u mnie własnej roboty)
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki, ok. 2-3 łyżki

Przygotowanie sosu pieczarkowego ze śmietaną i natką pietruszki:

Pieczarki płuczemy na durszlaku, osuszamy na ręczniku papierowym. Pieczarek nie obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło lub olej, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy chwilkę bez pokrywki. Dodajemy prażoną cebulkę, posiekany czosnek i doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość około 5 minut. Mieszamy i smażymy bez pokrywki, aby płyn odparował. Wlewamy śmietankę, od czasu do czasu mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Mieszamy z natką pietruszki, oraz doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Próbujemy czy nam smakuje i podajemy z tym co lubimy.

Dobre rady:
– jeśli chcemy podsmażyć pieczarki zawsze smażymy je na dużej patelni, gdyż potrzebują dużo miejsca, żeby się podsmażyły, a nie dusiły we własnym soku.

– Do zgęszczenia sosu można wykorzystać mąkę robiąc białą zasmażkę, lub dodać mały kawałek serka topionego.

– Jeśli nie przepadasz za natką pietruszki, to możesz ją pominąć i dodać do sosu koperek lub szczypiorek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Sos pieczarkowy ze śmietaną

  1. Pingback: Gulasz z podrobów z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Pozostaw odpowiedź Darius Ruhn Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.