Karkówka w sosie duszona z papryką i gruszką azjatycką Nashi.
Karkówka wieprzowa może być podawana na wiele sposobów, robię z niej kotlety panierowane, piekę w całości, faszeruję boczkiem, czy zapiekam w piekarniku z serem i cebulą. Wszystkie te potrawy są bardzo smaczne, te dania praktycznie robią się same.
Składniki na obiad dla 3-4 osób:
ok.600 g karkówki wieprzowej
1 papryka czerwona
1 sztuka Nashi (gruszka azjatycka)
1 cebula
sól, pieprz i czerwona słodka i ostra papryka do smaku
1 łyżka mąki pszennej
olej rzepakowy
Jak przygotować pyszną karkówkę z papryką i gruszką.
Karkówkę kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, układamy na desce i lekko ugniatamy tłuczkiem, mięso oprószamy papryką słodką i ostrą (po ok. 1 łyżeczki), solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę czerwoną i gruszkę w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy karkówkę z każdej strony, przekładamy na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy jest złota ponownie na patelnię przekładamy karkówkę, posypujemy mąką i chwilkę mieszamy. Mięso zalewamy około ½ litrem wrzącej wody lub bulionu i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem aż będzie miękka (ok. 40 minut). Następnie wkładamy do mięsa paprykę i gruszkę i dusimy dalej do miękkości mięsa, oraz redukcji płynu, ma powstać pyszny sos, papryka i gruszka nie mogą się rozgotować.
Karkówkę w pysznym sosie z papryką i gruszką azjatycką Nashi podajemy np. z kaszą bulgur i modrą kapustą. Smacznego.