Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką.

Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. U nas wszyscy uwielbiają karkówkę zapiekaną na różne sposoby, bo to nie tylko smaczna potrawa, ale to danie praktycznie robi się samo.  Polecam np. Karkówkę pod pierzynką z pieczarkami w kieszonkach. W tym przepisie karkówka przykryta jest plastrami sera, cebuli, oraz posmarowana jest mieszanką sosu z majonezu i ketchupu. Tak przygotowana karkówka jest idealna na obiad, oraz wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Mięso z karkówki można przygotować sobie  wcześniej i tylko czekać na określoną godzinę, aby mięso wstawić do piekarnika, a następnie gotowe danie wyłożyć na talerze. Wszystko robi się samo.

Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką – wypróbuj mój sprawdzony przepis.

Składniki :na 6 porcji

6 plastrów karkówki ok. 2 cm grubości
6 plastrów żółtego sera
6 łyżek majonezu
2 cebule
olej rzepakowy
domowy ketchup z odrobiną chili
sól morska i pieprz młotkowany z gorczycą i kolendrą

Przygotowanie karkówki zapiekanej z serem i cebulą:

Karczek / Karkówkę wieprzową kroimy w plastry, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

Każdy plaster karkówki smarujemy delikatnie z obu stron olejem, doprawiamy solą oraz pieprzem i układamy na blaszce.

Na każdym kawałku mięsa rozrzucamy krążki surowej cebuli, przykrywamy plastrami żółtego sera, każdy plaster smarujemy łyżeczką majonezu, oraz ketchupu z chili.

Tak przygotowane plastry karkówki wkładamy do rozgrzanego do 170-180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 1 godz. i 30 minut.

Karkówkę zapiekaną z serem i cebulą podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.