Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynką

Uwielbiamy z Piotrem to danie, które praktycznie robi się samo. U mnie w domu mówiło się na nie: Karkówka pod pierzynką. Czasami robię dodatkowo w plastrach mięsa tzw. kieszonki, które nadziewam różnymi dodatkami. Ale zawsze karkówka przykryta jest „pierzynką” z plastrów sera i mieszanki sosu z majonezu i ketchupu. Tym razem karkówka ma kieszonki, do której włożone zostały pokrojone pieczarki i cebula. Tak zapiekana karkówka jest idealna na wszelkie imprezy, gdy goście przychodzą na określoną godzinę. Produkty do dania można przygotować sobie wcześniej i tylko czekać na określoną godzinę, aby mięso wstawić do piekarnika. Potem pozostaje nam tylko czekać na gości, a następnie wyłożyć danie na talerze. Efekt- delektowanie się smakiem dania i przyjmowanie pochwał od gości 😉

Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynkąwypróbuj mój sprawdzony przepis.
Karkówka zapiekanaKarkówka zapiekana

składniki:

1 kg karkówki
10 pieczarek
6 plastrów żółtego sera
domowy ketchup
domowy majonez
1 duża cebula
sól morska
pieprz młotkowany z gorczycą i kolendrą

Składniki:

Karczek / karkówkę kroimy na 6 plastrów, które następnie nacinamy (ale nie do końca) tworząc kieszeń. Lekko rozbijamy każdy kawałek mięsa tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym z gorczycą i kolendrą. Do środka każdej kieszonki kładziemy po 1 pieczarce pokrojonej w plastry i po 2 plasterki cebuli. Układamy karkówkę w natłuszczonej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku karkówki układamy plasterek żółtego sera, który smarujemy (u mnie domowym majonezem i keczupem), i obsypujemy jeszcze plasterkami pozostałych pieczarek. Wstawiamy blaszkę z mięsem do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok. godzinę. Po upieczeniu karczek podajemy ze smażonymi ziemniakami i modrą kapustą. Smacznego!

Karkówka zapiekana. Karczek pod pierzynkąKarkówka zapiekanaKarczek pod pierzynką

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.