Szaszłyki z kurczaka i warzyw

Szaszłyki z kurczaka i warzyw.

Dania z grilla to przyjemne urozmaicenie diety nie tylko latem. Grillować można nie tylko na dworze, mając grill elektryczny można grillować cały rok, również w domu.

Szaszłyki z kurczaka i warzyw to jedna z potraw, które można wrzucić na grill i otrzymać zdrowy posiłek nawet zimą.

Ostatnio mój sprzęt AGD powiększył się o nowy grill elektryczny Grill Breville z powłoką DuraCeramic, z regulacją temperatury. Grill ma dużą moc:1960 watów, oraz regulowane płyty grzewcze, które są wyjmowane co bardzo ułatwia utrzymanie ich w czystości.

Produkty można grillować tradycyjnie góra- dół zamykając płyty grzewcze lub otworzyć płyty grilla do 180° i grillować jednocześnie na dwóch płytach, dzięki temu bez przeszkód można przygotować obiad dla dużej rodziny, a nie tylko dla naszej dwójki.

Taca ociekowa zbierająca tłuszcz jest wyjmowana, więc nie trzeba się martwić o brudny blat. Dużym plusem jest też to, że uchwyt grilla nie nagrzewa się i zawsze pozostaje chłodny, zapewniając bezpieczeństwo podczas grillowania.

Postanowiłam jednocześnie grillować 4 szaszłyki dla siebie, oraz całe kawałki kurczaka z warzywami dla Piotra.

Składniki na Szaszłyki z kurczaka i warzyw:
Marynata:
1 łyżka posiekanych ziół, np. natki pietruszki lub bazylii, tymianku, rozmarynu
1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta soli morskiej
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego

Na 4 szaszłyki:
2 ćwiartki kurczaka bez skóry i kości
mała cukinia
1 mała cebula
czerwona papryka
4 pieczarki
6 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie szaszłyków z kurczaka z warzywami:
Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pieczarki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w grube plastry. Kurczaka i paprykę kroimy w kawałki o boku ok. 3-4 cm, cebulę kroimy w ósemki. Warzywa i kawałki kurczaka zanurzamy w marynacie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
W między czasie moczymy w wodzie patyczki do szaszłyków, aby nie spaliły się podczas grillowania.
Włączamy elektryczny grill. Nabijamy na patyczki naprzemiennie osączone z marynaty kawałki mięsa i warzywa, grillujemy przez około 8 minut,  jeśli grillujemy jednocześnie szaszłyki i całe kawałki kurczaka to musimy obracać szaszłyki kilka razy. Gdy grillujemy tylko szaszłyki to zamykamy oba skrzydła grilla i grillujemy bez obracania, szaszłyki równomiernie się grillują z obu stron. Gdy są gotowe wystarczy je przełożyć na talerz i zjeść z wielkim apetytem.  Smacznego!

Wpis przygotowano we współpracy z marką  Breville.

Specyfikacja:

  • Moc 1960 W
  • Przycisk zwalniania zawiasów
  • Taca ociekowa
  • Schowek na przewód
  • Przyciski zwalniania płyty
  • Regulowane nóżki
  • Pokrętło temperatury
  • Kontrolka gotowości (pomarańczowa)
  • Kontrolka zasilania (zielona)
  • Wyjmowane płyty grzejne z powłoką DuraCeramic™

W opakowaniu:

  • Grill z wyjmowanymi płytami grzejnymi
  • Instrukcjs obsługi
  • Karta gwarancyjna

Cena: 649 zł

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.