Pączki z lukrem cynamonowym i orzechami:
Tym razem polecam Wam mój przepis na delikatne, puszyste pączki oblane lukrem cynamonowym i posypane orzechami. To pączki są drożdżowe z nadzieniem różanym, ale bez nadzienia też są pyszne za sprawą lukru z cynamonem. Pączki jeszcze na drugi dzień wciąż są świeże. Polecam zrobić je na karnawał, czy na Tłusty, są łatwe do przygotowania, nie wymagają zbyt wiele pracy. Jedynie potrzebują trochę czasu podczas wyrastania ciasta. Pyszny lukier z cynamonem i orzechami stawia kropkę nad i J Ich smak Wam wszystko wynagrodzi 🙂 Te PĄCZKI są tak smaczne i wciągające, że lepiej zróbcie podwójną porcję. Gwarantuję, że wszystkim będą smakować!. Po upieczeniu nadziałam je różaną konfiturą za pomocą cienkiej szprycy, ale takie bez farszu pączki też są pyszne.
Polecam tez przepisy na drożdżowe Pączki mini obtoczone cukrem albo przepis na najlepsze pączki z z domową konfiturą wiśniową i cukrem pudrem albo ekspresowe serowe pączki mini lub oponki serowe z lukrem.
Składniki na ok. 30 sztuk drożdżowych pączków z lukrem cynamonowym
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
8 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
4 żółtka
5-6 łyżek cukru
80 g masła roztopionego
1 łyżka rumu
szklanka o poj. 250 ml
Olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić lukier cynamonowy:
125g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
posiekane orzechy nerkowca do posypania
Aby przygotować lukier cynamonowy mieszamy cukier puder z cynamonem oraz sokiem z cytryny, aż do uzyskania jednolitej i błyszczącej konsystencji. Mieszanie wykonujemy łyżką lub trzepaczką.
Przepis na pączki, jak zrobić luksusowe pączki z lukrem cynamonowym i orzechami
Drożdże instant lub świeże wsypujemy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn, rum i wyrabiamy gładkie ciasto, zostawiamy w misce na około godzinę.
Sposób przygotowania luksusowych pączków z lukrem cynamonowym:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 ½ – 3 cm, a następnie z ciasta wykrawać kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Wycięte pączki układamy na natłuszczonej desce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jeszcze ok. 30 minut, żeby dalej rosły.
W garnku lub patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 stopni C. Wyrośnięte pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, gdy przestygną nadziewamy je konfiturą za pomocą szprycy wbijając się z jednej strony na linii jasnego paska, a następnie rozsmarowujemy lukier na pączkach za pomocą silikonowego pędzelka. Na koniec dekorujemy je posypką z orzechów nerkowca. Właściwie to pozostaje jedynie odczekać chwilę, aż lukier zastygnie na pączkach. A potem… uwolnić swoje najprostsze instynkty zajadając bez liczenia kalorii pyszne luksusowe pączki z lukrem. Smacznego!
Pączki wyglądają cudownie. Jeśli one mogą być z nadzieniem np dżemem to jak je robisz ?
Pozdrawiam
One są z konfiturą różaną, nadziane szprycą (napisałam to) albo robię jak w przepisie na najlepsze pączki Na podsypanej delikatnie mąką macie ciasto delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy krążki przy użyciu np. szklanki, każdy krążek delikatnie rozciągamy, na środek kładziemy łyżeczkę konfitury i bardzo dokładnie je zlepiamy, stroną zlepienia układamy pączki na macie. lekko je spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 45 minut aby się napuszyły. http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/najlepsze-paczki/