Najlepszy sernik z wiśniami i czekoladą.
Sernik z wiśniami i czekoladą oraz migdałami upiekłam już w piątek, gdyż najlepszy jest jak postoi dzień lub dwa. W niedzielę wielkanocną ten sernik będzie smakował najlepiej.
Sernik to ulubione ciasto Piotra, może jeść sernik w każdej ilością i pod każdą postacią, jaką mu zaserwuję. Uwielbiam piec serniki, eksperymentować z ich smakami, ale nie bardzo lubię je jeść. Gdy zobaczyłam zachwyt Piotra podczas jedzenia sernika z wiśniami i czekoladą to wiedziałam, że to mój najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory! Sernik z wiśniami i czekoladą to połączenie idealne.
Polecam inne moje przepisy na serniki. Zerknij TUTAJ i tutaj
Masa serowa w połączeniu z kwaskowymi wiśniami, galaretką i czekoladą z siekanymi migdałami na kakaowym kruchym spodem smakuje wyśmienicie. Upiekłam ten sernik, skosztowałam i powiem nieskromnie, że to na 100% idealny sernik . Uwierzcie mi na słowo, że ten sernik jest wart grzechu.
Na galaretce z wiśniami zrobiłam dekorację z czekolady i dodatkowo posypałam wierzch sernika siekanymi migdałami.
Składniki blaszka od wewnątrz 25×36 cm , szklanka ma poj. 250 ml:
Kruchy spód kakaowy:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 cukier waniliowy
150 g posiekanego masła
1 jajko
Masa serowa:
1 kg sera sernikowego z wiaderka
250 g twarogu śmietankowego w kostce
8 jajek
1 łyżka pasty waniliowej
szczypta soli
1 ½ szklanki cukru
2 budynie waniliowe po 40 g
Galaretka wiśniowa:
750 g kompotu wiśniowego w słoiku, w tym było 400 ml kompotu wiśniowego
1 galaretka krystaliczna (przezroczysta o dowolnym smaku lub 3-4 łyżeczki żelatyny)
1 łyżka kisielu wiśniowego rozpuszczonego w 2 łyżkach wody
150 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej + siekane migdały
Przygotowanie Sernika z wiśniami i czekoladą:
Mąkę, kakao i proszek mieszamy w misce, wsypujemy cukry, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Ja wymieszałam wszystko hakiem robota. Wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, potem dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i pastą waniliową na jasną masę, dodajemy ser wiaderka oraz twaróg z kostki, wsypujemy sypki budyń, mieszamy. Miksujemy krótko tyko do połączenia składników.
Na końcu dodajemy do masy serowej ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką np. silikonową, aby białka połączyły się z masą serową.
Masę przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy w temp. 170 C ok. 1 godzinę.
Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika i nie wyjmujemy blaszki, pozostawiamy sernik do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
Z kompotu z wiśni odlewamy kompot, który mieszamy z kisielem. Wiśnie podgrzewamy, gotujemy niezbyt długo, aby się nie rozpadły, wlewamy kompot mieszamy i zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści w kompocie.
Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy wiśnie z galaretką zaczną tężeć wylewamy na wierzch sernika, rozsmarowujemy na całej powierzchni sernika.
Na wierzchu galaretki z wiśniami robimy esy floresy z czekolady, całość posypujemy siekanymi migdałami. Smacznego! Wesołych Świąt Wielkanocnych.
Sernik super, gdyby nie to kruche ciasto na spodzie, wyszło twarde i suche 🙈