Wielkanocna babka waniliowa z majonezem to jedna z naszych ulubionych babek wielkanocnych. Babka jest lekka, puszysta, smaczna i wilgotna. Piekę różne rodzaje babek majonezowych np. babkę jasną z cytrynowym lukrem , babkę kakaową z polewą czekoladową, wszystkie znikają błyskawicznie po rozkrojeniu. Gdy babkę odpowiednio ozdobimy w stylu wielkanocnym to pełni też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. Takie babki piekę na ostatnią chwilę, zajmuje to 3 kwadranse. Babka majonezowa zawsze wychodzi.
Waniliowa babka majonezowa z cukrem pudrem:
składniki:
2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g lub ½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżka pasty waniliowej lub kilka kropel zapachu waniliowego
¾ szklanki cukru
4 jajka
4 kopiaste łyżki majonezu
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Wielkanocna babka waniliowa.
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem. Jeśli nie mamy funkcji termo obiegu to włączamy piekarnik na 175 stopni C.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Łączymy budyń i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, mieszamy. Jak ktoś nie ma czasu na bawienie się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak niżej (Też wyjdzie 😉
Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Waniliową babkę majonezową posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy lub smarujemy polewą czekoladową.
Polecam ten przepis na waniliową babkę majonezową, gdyż robi się ją ekspresowo, w przysłowiowej przerwie na reklamę. Jak Wam zabraknie ciasta w poniedziałek wielkanocny to ta babka będzie wybawieniem. Smacznego!