Spare ribs. Żeberka wieprzowe z piekarnika. Te żeberka wieprzowe BBQ są pieczone w piekarniku, tak długo aż będą miękkie i mięso będzie odchodzić się od kości. To najprostszy sposób na zrobienie glazurowanych żeberek, są bardzo pyszne!
Ten przepis jest szczególnie wam polecam, ponieważ jest tak bardzo łatwy i wygodny. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ grillowanie odbywa się w piekarniku.
Najważniejsze to wykorzystanie pysznego sosu BBQ (możesz użyć sosu ze sklepu), żeberka będą miały wspaniały smak, kolor i będą miękkie.
Jak zrobić żeberka wieprzowe w piekarniku:
Składniki:
1 ½ kg żeberka wieprzowe , chude, mięsiste
1 łyżeczka soli kamiennej
1 ½ szklanka sosu do grilla BBQ zakupione w sklepie lub domowej roboty
W dzisiejszych czasach wybór sosów do grilla w sklepach jest dość obfity, więc można używać kupionego w sklepie. Jednak w tym przepisie, używałam domowego sosu BBQ.
Składniki domowego sosu do grillowania BBQ:
2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 szklanka keczupu
1 szklanka wody
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki cukru
1/8 szklanki sosu worcestershire
1/8 szklanki melasy
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie sosu BBQ: Umieszczamy wszystkie składniki w rondelku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, aż cebula będzie miękka. Sosy do grillowania z dużą ilością cukru szybko się przypalają, więc trzeba mieć je na oku podczas gotowania.
Jak przygotować żeberka BBQ
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C. Doprawiamy płaty żeberek 2 łyżeczkami soli, dając więcej soli na mięsistej stronie. Mięso tniemy na pojedyncze żebra, przecinając kości.
Żeberka smarujemy sosem, aż będą równomiernie pokryte. Możecie zrobić własny sos do grilla BBQ (przepis jest powyżej w opisie przepisu), ale w sklepach jest tyle świetnych gotowych sosów, że możecie pójść na łatwiznę i wykorzystać gotowy sos.
Układamy posmarowane żeberka w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układając je mięsistą stroną do góry. Przykrywamy pojemnik szczelnie folią aluminiową. Pieczemy żeberka przez 1 godzinę i 45 minut, a następnie usuwamy folię. Smarujemy żeberka połową pozostałego sosu BBQ, zwiększamy temperaturę do 170 stopni C i ponownie pieczemy żeberka tym razem odkryte przez 30 minut. W tym czasie żeberka zaczynają się karmelizować na krawędziach, ale potrzebują jeszcze kolejnego smarowania sosem.
Ponownie smarujemy żeberka resztą sosu grillowego i pieczemy kolejne 20-30 minut w piekarniku, aż uzyskają cudowną glazurę, będą lepkie, wypieczone i szkliste.
Świetnymi dodatkiem do tych żeberek są różne pyszne surówki.