Skrzydełka BBQ. Skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka BBQ. Skrzydełka z piekarnika. Te skrzydełka BBQ są pieczone w piekarniku, tak długo aż będą miękkie i mięso będzie odchodzić się od kości. To najprostszy sposób na zrobienie glazurowanych skrzydełek, są bardzo pyszne! Skrzydełka BBQ doskonale sprawdzą się też na wiosennym grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Nie każdy lubi sos BBQ, który ma specyficzny dymny posmak, polecam więc Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym.
Skrzydełka z piekarnika Skrzydełka z piekarnika

Ten przepis szczególnie wam polecam, ponieważ jest bardzo łatwy i wygodny. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ pieczenie odbywa się w piekarniku.

Najważniejsze to wykorzystanie pysznego sosu BBQ (możesz użyć sosu ze sklepu), skrzydełka będą miały wspaniały smak, kolor i będą miękkie.

Jak zrobić skrzydełka BBQ w piekarniku:

Składniki:

1 -1 ½ kg skrzydełek z kurczaka
1 łyżka soli kamiennej
1 ½ szklanka sosu do grilla BBQ zakupione w sklepie lub domowej roboty

W dzisiejszych czasach wybór sosów do grilla w sklepach jest dość obfity, więc można używać kupionego w sklepie. Jednak w tym przepisie, używałam domowego sosu BBQ.

Składniki domowego sosu do grillowania BBQ:

2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1 szklanka keczupu
1 szklanka wody
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki cukru
1/8 szklanki sosu worcestershire
1/8 szklanki melasy
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie sosu BBQ: Umieszczamy wszystkie składniki w rondelku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, aż cebula będzie miękka. Sosy do grillowania z dużą ilością cukru szybko się przypalają, więc trzeba mieć je na oku podczas gotowania.

Jak przygotować skrzydełka BBQ. Skrzydełka z piekarnika.

Skrzydełka przekładamy do miski, doprawiamy solą i smarujemy sosem, aż będą równomiernie pokryte. Możecie zrobić własny sos do grilla BBQ (przepis jest powyżej w opisie przepisu), ale w sklepach jest tyle świetnych gotowych sosów, że możecie pójść na łatwiznę i wykorzystać gotowy sos.

Miskę ze skrzydełkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na której będziemy piekli skrzydełka BBQ wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy skrzydełka, pokrojone ziemniaki i wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w środkowej jego części na intensywnie złoty kolor, w tym czasie skrzydełka zaczynają się karmelizować na krawędziach, ale potrzebują jeszcze kolejnego smarowania sosem, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i dopiekamy skrzydełka ok. 10 minut aż uzyskają chrupiącą, rumianą skórkę. Świetnymi dodatkiem do tych skrzydełek są różne pyszne surówki.
skrzydełka z piekarnikaskrzydełka z piekarnika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *