Sałatka z jajkiem i szprotkami. Chodziły za mną wędzone szprotki, chodziły, chodziły i wychodziły, zrobiłam na obiad sałatkę ze szprotkami wędzonymi.
Sałatka ze szprotkami i z jajkiem, pomidorami, oliwkami, mixem sałaty. Coś a’la sałatka nicejska ze szprotkami
Szprotki wędzone to nie tylko składnik pasty kanapkowej. Szprotki można dodać do sałatki, to moja wariacja na temat sałatki nicejskiej – całość była pyszna i sycąca. Bo jeśli wiosna, to przecież musi być lekko, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. Doskonale wpisuje się ta sałatka. To świetna propozycja na przekąskę, jak i lekką kolację.
Składniki na prostą sałatkę z jajkiem i szprotkami:
szprotki wędzone w oleju ok. 100 gram
2-3 jajka
cebula ze szczypiorkiem
mix sałaty
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
sól i pieprz do smaku
łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina miodu
Sposób przygotowania Sałatki z jajkiem i szprotkami
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki. Szproty wędzone odsączamy z oleju. Olej zostawiamy na sos. Cebulkę ze szczypiorkiem kroimy w plasterki. Sałatę układamy na talerzu, dodajemy jajka, szprotki, pomidorki, oliwki i cebulkę ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz skrapiamy sosem przygotowanym z oleju ze szprotek wymieszanym z odrobiną musztardy, miodu i soku z cytryny. Smacznego!