Pasta do pieczywa ze szprotek i jajka

Pasta do pieczywa ze szprotek i jajka Ostatnio naszła mnie ochota na wędzone szprotki w oleju, kupiłam kilka puszek i wymyślałam co chwilę jakieś nowe przepisy ze szprotkami. Zrobiłam pastę do pieczywa ze szprotek i jajka, wykorzystałam tę pastę również jako nadzienie do tortilli. Szprotki dodałam do pysznej sałatki z jajkiem i pomidorami.  Ta pasta do pieczywa jest prosta, do tego pyszna, aby ją przygotować nie potrzebujemy krajalnicy, ani szatkownicy aby posiekać składniki, szprotki i jajka rozdrabniamy jedynie widelcem, nożem siekamy jedynie szczypiorek. Polecam przyrządzić pastę do pieczywa ze szprotek i jajka!

Polecam też inne przepisy na pasty do pieczywa:

pasta z jajek z rzodkiewką
pasta rybna
Pasta z jajek i szynki
pastę z rzeżuchą. i jajkiem

Składniki na Pastę do pieczywa ze szprotek i jajka

szproty podwędzane w oleju (1/2  puszki o poj. 170 g)
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek z cebulką + do posypania
pieprz
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania przepisu: Pasta do pieczywa ze szprotek i jajka

Jajka ugotowane wcześniej na twardo obieramy ze skorupek i rozdrabniamy widelcem, dodajemy szprotki z puszki (nie musimy za bardzo ich odsączać z oleju), które również dusimy widelcem, wsypujemy posiekany szczypiorek wraz z cebulką, doprawiamy pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i jogurt. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Pastą smarujemy pieczywo i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pasta do pieczywa ze szprotek i jajka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.