Bardzo lubimy marynowane grzyby, a szczególnie borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na borowiki marynowane, borowiki bardzo smaczne a zalewa jest bardzo delikatna, co powoduje, że borowiki smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Do marynowania wybieramy małe, młode borowiki.
Borowiki marynowane / grzyby w occie
Składniki:
- 2 kg borowików
- 1 szkl. octu,
- 5 szkl. wody,
- 1 szklanka cukru
- 3 szt. cebuli,
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3 szt. liścia laurowego,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli
Młode borowiki należy najpierw oczyścić i opłukać, obgotować w wodzie z 1 łyżką soli i 1 pokrojoną cebulą około 5 minut, odcedzić na sicie. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, cukru (cukru można dodać trochę mniej jeśli ktoś lubi mocniejszą zalewę do grzybów) ziela angielskiego, gorczycy i liści laurowych. Cebulę kroimy w plasterki, zagotowujemy wszystko aby przyprawy oddały swój aromat. Grzyby układamy w słoikach do 3/4 wysokości i zalewamy gorącą zalewą i dokładnie zakręcamy słoiki. Odwracamy słoiki do góry dnem, zostawiamy aż do wystygnięcia lub pasteryzujemy słoiki około 10 minut od zagotowania.
Pingback: Zupa z kurek z karmelizowanym porem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom