Ryba w panierce z bułki i sera. Jak zrobić smażoną rybę w panierce z bułki i sera? Zrobiłam rybę identycznie jak sznycel po włosku, w którym zamiast tradycyjnej panierki, bułkę tartą wymieszałam z tartym serem typu parmezan. Taka panierka jest smaczna i chrupiąca.
Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną kolorową sałatką przygotowaną z sałaty strzępiastej, rukoli, buraków, sera mozzarella i słoneczniku, całość posypałam domową ognistą mieszanką przypraw z płatkami chili, pieprzu ziarnistego, tymianku i soli, oraz skropiłam oryginalnym balsamico.
Porady dotyczące smażenia ryb i przepisy znajdziecie w tych wpisach: Ryba smażona. Jak usmażyć rybę,
Ryba smażona z patelni, Ryba w cieście naleśnikowym albo w cieście piwnym.
Składniki na rybę po włosku, smażona ryba w panierce z bułki i sera:
2 filety z dorsza, które przecięłam jeszcze na pół
2 rozbełtane jaja
3 łyżki mąki
50 g tartego parmezanu
100 g bułki tartej
2 łyżki oleju + 2 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Jak przygotować smażoną rybę w panierce z bułki i sera?
Filety z dorsza kroimy na pół, doprawiamy pieprzem i delikatnie solą pamiętając, że parmezan jest słony. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej wymieszanej z parmezanem .
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, smażymy po dwa kawałki ryby na raz na średnim ogniu po ok. 3-4 minuty z każdej strony lub po 2 minuty i wkładamy je do naczynia do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 5 minut.
Po usmażeniu rybę doprawiamy jeszcze ognistą mieszanką przypraw. Podajemy z pyszna sałatką z burakami i słonecznikiem. Smacznego!