Ryba w cieście piwnym

Uwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję, że ciasto będzie się trzymać ryby.

Tak przygotowana ryba jest soczysta w środku, a otaczające je ciasto jest chrupiące i ma złocisty kolor. Natomiast przepis na rybę w cieście piwnym jest banalnie prosty.

Do wykonania potrawy użyłam filetów z mintaja. Ryba najlepiej smakuje na ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem.

Ryba w cieście piwnym

ryba w cieście piwnymRyba w cieście piwnym

Składniki:
4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuk
sól morska,
tymianek
pieprz cytrynowy

Ciasto piwne:
¾  szklanki piwa jasnego
1 jajko
ok ¾ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sól morska
pieprz cytrynowy

olej do smażenia

Jeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda i dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym . Każdy kawałek ryby doprawiamy solą , cytrynowym pieprzem i tymiankiem.

Ciasto piwne: W misce umieszczam przesianą mąkę z proszkiem, jajko, piwo oraz przyprawy. Całość mieszam trzepaczką aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto powinno być gęste, tak aby można było w niej zanurzać kawałki ryby. W razie gdy ciasto jest za gęste dolewamy piwo. Filety rybne maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.

Usmażone ryby odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Podajemy z frytkami, sałatą i ćwiartkami cytryny. Smacznego!

Ryba w cieście piwnym

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.