Ryba smażona. Jak usmażyć rybę

Ryba smażona. Jak usmażyć rybę? Ryby są zdrowe i warto je włączyć do swojej diety.

Ryba smażona to chyba najprostszy sposób jej obróbki i podania. Filet ryby ze zdjęcia doprawiony jest z obu stron tylko solą i pieprzem, oraz otoczony jest cienką warstwą mąki, podczas smażenia ryba obtoczona tylko w mące nie przykleja się do dna patelni, tworzy się na jej powierzchni cienka, chrupiąca skórka.
Jak usmażyć rybę?

Sprawdzony przepis na perfekcyjną smażoną rybę w cienkiej, chrupiącej panierce z mąki, czyli jak usmażyć rybę?

Aby ryba po usmażeniu była apetycznie zrumieniona i w jednym kawałku, wystarczy trzymać się poniższych rad!

– kupujcie świeże ryby, po oczyszczeniu należy je tylko opłukać pod bieżącą wodą, ryb nie moczymy!
– jeśli kupujecie mrożone ryby, to zwróćcie uwagę na to by ryba  była mrożona, a nie glazurowana.
– jeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiając na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda
– po rozmrożeniu dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym.

Jak doprawić ryby?
filety z ryby najlepiej doprawić z obu stron  tylko solą i pieprzem.

W czym panierować ryby?
– możemy rybę panierować  w samej mące (tak jak filet ze zdjęcia),
– lub w mące, jajku i bułce tartej (jak kotlety schabowe)
– albo np. w cieście piwnym. lub naleśnikowym

Jak smażyć rybę? Rybę kładziemy na patelnię dopiero gdy olej jest gorący. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy suche kawałki ryby, gdyż tłuszcz będzie strzelał na boki. Patelnia powinna być na tyle duża, żeby kawałki ryby leżały na niej luźno. Najpierw dobrze rozgrzewamy patelnię, potem wlewamy olej najlepiej rzepakowy, rozgrzewamy olej.

Rybę smażymy z jednej strony około 5 minut, następnie ją odwracamy i smażymy z drugiej strony, ale nieco krócej. Czas smażenia oczywiście jest zależny od gatunku i grubości ryby. Chude ryby smażymy krócej niż tłuste. Białe ryby morskie smażymy najkrócej. Zbyt długo smażona ryba będzie miała suche mięso. Ryby smażymy na średniej wielkości ogniu czy mocy palnika.

Moja ostatnia rada:  Ryby przewracamy tylko raz podczas smażenia, nie dosmażamy ich i nie smażymy ryb pod przykryciem.
Jak usmażyć rybę

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.