Napój z arbuza i mleka. Przygotowałam na śniadanie mleczny shake z arbuza. Kupiłam taki wielki 8 kg arbuz, więc muszę coś wymyślić aby go przerobić. Shake to mleczny napój serwowany na zimno, może być też z dodatkiem kostek lodu albo np. śmietankowych lodów. A może lubicie wersję bez mleka ? Jeśli tak to zróbcie arbuzowe smoothie polecam dodać trochę soku z limonki, ale nie dodawać cukru, arbuz jest wystarczająco słodki sam w sobie. Świeży arbuz z sokiem z limonki oraz odrobiną wody gazowanej będzie świetnym orzeźwiającym napojem na upalne, letnie dni.
A może zaciekawi was przepis na Koktajl truskawkowy z chia.
Jak szukacie pomysłów na pyszne koktajle, to dobrze trafiliście, niedawno przygotowałam specjalny wpis z 36 przepisami na zdrowe koktajle.
Można zrobić wiele smakowych wersji takiego owocowego napoju, ja tym razem zrobiłam z arbuzem i odtłuszczonym mlekiem 0,5 % tłuszczu: napój z arbuza i mleka.
Napój z arbuza i mleka. Jak zrobić mleczny napój arbuzowy? Z arbuza odcinamy spory kawałek ok. 500 g, który kroimy w plastry, następnie odcinamy skórkę, usuwamy pestki jeśli są i kroimy miąższ arbuza w kostkę. Przekładamy pokrojonego arbuza do wysokiego naczynia (np. kielichowego blendera) dodajemy kilka łyżek mleka, kefiru lub maślanki, możemy dosłodzić i miksujemy na gładko.
Mleczny napój z arbuza / Shake z arbuza przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty. Smacznego!