Ciastka z bitą śmietaną i owocami

Francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami. Ciasto francuskie z bitą śmietaną i owocami to pomysł na błyskawiczny, do tego smaczny i efektowny deser. To ciastka dla tych co uwielbiają prostotę i szybkość w kuchni, oraz dla smakoszy bitej śmietany.
Ja dodatkowo wykorzystałam do ozdoby jeżyny, jeśli macie ochotę, dodajcie inne sezonowe owoce: truskawki, maliny, czy jagody.
Francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami, które robię w 20 minut.
ciasto francuskieciasto francuskie

Składniki na ciastka francuskie z bitą śmietaną i owocami:
opakowanie ciasta francuskiego,
400 ml śmietanki 30%,
2-3 łyżki cukru pudru  do posypania,
owoce, np. jeżyny

Przygotowanie francuskich ciastek z bitą śmietaną i owocami:

Ciasto francuskie na słodko z bitą śmietaną i owocami to deser, który jest banalnie prosty w przygotowaniu. Uda się nawet tym, którzy potrafią nawet przypalić wodę w czajniku 😉 Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Na blaszce rozkładamy arkusz ciasta francuskiego, który kroimy na równe prostokąty. Pieczemy w piekarniku, aż się ciasto zarumieni ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasto francuskie studzimy, rozdzielamy prostokąty. Gdy ciastka się pieką, ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem. Dla pewności, że będzie sztywna można użyć śmietan fixu. Każdy prostokąt ciasta francuskiego obkładamy bitą śmietaną, ja włożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam na każdy kawałek ciasta francuskiego. Na wierzchu układamy ulubione owoce. Smacznego!

PS. Ja zostawiłam trochę upieczonych ciastek francuskich i zrobiłam z nich słoną przekąskę z żółtym serem do kremowej zupy.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Ciastka z bitą śmietaną i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *