Paella valenciana

Paella z owocami morza kurczakiem i groszkiem. Jako, że mieszkamy teraz w portowym mieście, gdzie ryb i owoców morza jest pod dostatkiem, to dzisiaj na obiad morski akcent na talerzu: Paella. Paella to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Zawiera  przede wszystkim  ryż z dodatkiem szafranu. PAELLA VALENCIANA to danie ubogich rybaków, którzy do ryżu dodawali akurat to co złowili. Jeśli lubicie tak jak my aromatyczne, delikatne dania z morskim akcentem, to ta odmiana paelli będzie w sam raz na obiad. Paella valenciana zawiera owoce morza, ryby, kurczaka oraz groszek.
Paella

Paella przygotowywana jest w jednym naczyniu, niestety nie mam w domu charakterystycznej patelni z dwoma uchwytami, ale i na  mojej dużej patelni z jednym uchwytem też można zrobić pyszną paellę. Do przygotowania Paella valenciana potrzebny jest ryż, szafran do barwienia, bulion oraz zielony groszek, kurczak, papryka, ryby i owoce morza.

Składniki na Paella valenciana:

200 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 ½ – 2 szklanki bulionu warzywnego
1 czerwona papryki
600 g mieszanki mrożonych owoców morza (mule, krewetki, ośmiorniczki, kawałek dorsza)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
cytryna
100 g groszku + kilka sztuk groszku cukrowego
1 łyżka masła
kilka nitek szafranu
sól  i pieprz

Jak przygotować prawdziwą paellę valenciana? Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy kurczaka, ryż i smażymy, aż wchłonie się tłuszcz. Mieszankę owoców morza wcześniej rozmrażamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę oczyszczamy z gniazdek nasiennych, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, dodajemy do ryżu i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy owoce morza i groszek, wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

W rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z szafranem, wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem czekamy, aż ryż zrobi się żółty dzięki szafranowi. Przed podaniem możemy paellę posypać natką pietruszki. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *