Paella valenciana

Paella z owocami morza kurczakiem i groszkiem. Jako, że mieszkamy teraz w portowym mieście, gdzie ryb i owoców morza jest pod dostatkiem, to dzisiaj na obiad morski akcent na talerzu: Paella. Paella to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Zawiera  przede wszystkim  ryż z dodatkiem szafranu. PAELLA VALENCIANA to danie ubogich rybaków, którzy do ryżu dodawali akurat to co złowili. Jeśli lubicie tak jak my aromatyczne, delikatne dania z morskim akcentem, to ta odmiana paelli będzie w sam raz na obiad. Paella valenciana zawiera owoce morza, ryby, kurczaka oraz groszek.
Paella

Paella przygotowywana jest w jednym naczyniu, niestety nie mam w domu charakterystycznej patelni z dwoma uchwytami, ale i na  mojej dużej patelni z jednym uchwytem też można zrobić pyszną paellę. Do przygotowania Paella valenciana potrzebny jest ryż, szafran do barwienia, bulion oraz zielony groszek, kurczak, papryka, ryby i owoce morza.

Składniki na Paella valenciana:

200 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 ½ – 2 szklanki bulionu warzywnego
1 czerwona papryki
600 g mieszanki mrożonych owoców morza (mule, krewetki, ośmiorniczki, kawałek dorsza)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
cytryna
100 g groszku + kilka sztuk groszku cukrowego
1 łyżka masła
kilka nitek szafranu
sól  i pieprz

Jak przygotować prawdziwą paellę valenciana? Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy kurczaka, ryż i smażymy, aż wchłonie się tłuszcz. Mieszankę owoców morza wcześniej rozmrażamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę oczyszczamy z gniazdek nasiennych, płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, dodajemy do ryżu i dusimy ok. 5 minut. Dodajemy owoce morza i groszek, wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut.

W rondelku rozpuszczamy masło i mieszamy z szafranem, wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem czekamy, aż ryż zrobi się żółty dzięki szafranowi. Przed podaniem możemy paellę posypać natką pietruszki. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.