Jajka z kremem z łososia
Na Wielkanocnym stole w naszym domu nie może zabraknąć gotowanych jajek faszerowanych na różne sposoby. Zwykle przygotowuję różne jajka faszerowane, których podstawą jest majonez, najlepiej własnoręcznie zrobiony. Jajka z majonezem to najprostsza przekąska na Wielkanocne śniadanie. Gdy chcemy zrobić do jajek jakiś smakowity farsz, to do żółtek można dodać np. szynkę, wędzone ryby, ser żółty, pieczarki, tuńczyka z zalewy, same zioła, do farszu czy kremu nadaje się w zasadzie wszystko.
Moje propozycje na farsze do jajek znajdziecie w tym wpisie : 20 przepisów na jajka faszerowane.
Tym razem proponuję Wam przepis na jajka z kremem z łososia, czyli jajka faszerowane kremem z wędzonego łososia z majonezem, żółtkami jaj i koperkiem. Jajka faszerowane łososiem wędzonym to bardzo smaczne i do tego proste danie. Łosoś wędzony często wykorzystywany jest u mnie, gdyż doskonale nadaje się do Wielkanocnych potraw.
Do przygotowania jajek faszerowanych łososiem można wykorzystać własnoręcznie przygotowany domowy majonez., ale ze sklepu też się nada J
Jajka z kremem z łososia:
Składniki dla 3-4 osób :
6 jajek,
2 łyżki majonezu domowego majonezu
2 plastry łososia wędzonego z bazylią
koperek
pieprz czarny do smaku
Jak przygotować jajka faszerowane łososiem? Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut, wrzątek odlewamy, zalewamy zimną wodą i studzimy. Wg tego sposobu gotowanie jajek zawsze wychodzą idealne jajka na twardo. Obieramy jajka ze skorupek i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy i wkładamy do miseczki, łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do żółtek jaj, całość doprawiamy pieprzem, dodajemy ok. 2 łyżki majonezu (możemy go zastąpić jogurtem serkiem sałatkowym) i miksujemy na gładki krem. Krem z jajek i łososia przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim połówki jajek. Jajka faszerowane łososiem dekorujemy siekanym koperkiem, układamy na półmisku, możemy podać z ogórkami i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Pychotka. Uwielbiam je.