Surówka z kapusty marchewki i jabłka. Robicie sami surówki, czy kupujecie gotowe? Surówka ze świeżej białej kapusty doskonale pasuje smakowo do duszonego mięsa, np. gulaszu ze schabu, pieczonych skrzydełek kurczaka lub innego mięsa. Ja zawsze do mięsa przygotowuję jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty. Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty, ale już się skończyła i znów na nią trzeba będzie jeszcze poczekać. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Surówka z kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. .
Surówka z kapusty marchewki i jabłka. Składniki na 4 porcje:
1/4 główki kapusty białej
1 jabłko
1 marchewka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy
koperek
Surówka z kapusty marchewki i jabłka, sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy łyżeczką soli. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy do smaku cukrem i ewentualnie solą, dodajemy oliwę, mieszamy surówkę. Dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy całość, wstawiamy surówkę do lodówki aby się wszystko przegryzło. Smacznego!