Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem
Śledzie to królowie polskiego morza i polskiej kuchni, śledź od lat niepodzielnie króluje podczas wigilijnej kolacji. Dzisiaj pomysł w innej śledziowej odsłonie: Sałatka śledziowa z burakami, chrupiącymi, marynowanymi i soczystym jabłkiem. Można podać na wigilijny stół, na inne uroczystości też jest doskonała. Podaję ją z pieczywem. Do tej sałatki specjalnie kupuję marynowane buraczki, które są już pokrojone w kostkę, mają delikatny octowy smak, który z innymi składnikami tej sałatki równoważy wszystkie smaki , słodki jabłka i kwaśny ogórka.
Nasz zbiór 22 najlepszych przepisów na śledzie przyda się ich smakoszom na Święta, Sylwestra i na Karnawał.
Sałatka śledziowa z burakami, składniki:
3-4 filety śledziowe a’ la matjas
słoik 200 g – marynowane buraki krojone w kosteczkę
3-4 łyżki śmietana 12 lub 18%
1 jabłko
2 ogórki kiszone
1 cebula
biały pieprz do smaku
sok z cytryny, 2-3 łyżki gdy używasz słodkich gotowanych buraków
Przygotowanie szybkiej Sałatki śledziowej z burakami:
Marynowane buraki odsączamy na sicie. Gdy wybierasz gotowane buraki to obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki, jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę.
Śledzie kilkakrotnie płuczemy, kroimy na kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, jeśli jest potrzeba doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem, dodajemy śmietanę , mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Dobre rady: Taką sałatkę możemy dodatkowo wzbogacić o ugotowane ziemniaki i ugotowane na twardo jajka , wtedy oprócz śmietany polecam dodać łyżkę majonezu i trochę siekanej zieleniny.