Ciasteczka choinki z cynamonem. Te choinki to nie pierniki mimo, że tak wyglądają, to kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu. Aby was zainspirować postanowiłam pokazać Wam ponownie przepis na świąteczne kruche cynamonowe ciasteczka w kształcie choinek. Przepis był wcześniej na blogu TUTAJ, ale mam wrażenie, że gdzieś umknął w sieci.
Ciasteczka są kruche, delikatne, pysznie, najlepsze świąteczne choinki z cynamonem. Ze względu na swój kształt doskonale wpisują się w Boże Narodzenie.
Ciasteczka przygotowuje się szybko, ja je robię w robocie. Przy ręcznym wyrabianiu trzeba ciasto schłodzić w lodówce, wyrabiając mechanicznie nie ma takiej potrzeby. Oczywiście te choinki z cynamonem można posypać cukrem pudrem lub polukrować i ozdobić, ale ja chciałam je pokazać bez upiększeń.
Znajdziecie na blogu też przepisy na piernikowe choinki i choinki z piernika.
Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze słodkości na Boże Narodzenia , znajdziecie tu przepis m.in. na bajaderki, trufle, makaroniki, lebkuchen itp.
Zapraszam po przepis.
Składniki na 1 blaszkę:
150 g mąki pszennej plus do podsypania
100 g masła pokrojonego w kostkę
50 g cukru pudru
1 cukier cynamonowy
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
Przygotowanie choinek z cynamonem:
Wszystkie składniki przekładamy do robota lub innego urządzenia miksującego, zagniatamy Z ciasta formujemy kulę, którą zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto rozwałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Jako, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia postanowiłam, że ciasteczka będą mieć kształt choinek różnej wielkości. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 8-10 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy na kratce. Smacznego!