Śledzie po królewsku najlepszy przepis w internecie. Podawać można na dwa sposoby, jako sałatkę śledziową mieszając wszystkie składniki razem w misce lub w salaterce ułożone warstwowo śledzie polane sosem z jajkiem, groszkiem i cebulą ze szczypiorem. Gdy dodacie jeszcze ogórka kiszonego to będziecie mieć przepis na mojego śledzia po polsku, czy też japońsku, czy jak tam chcecie to nazwać!
Polecam też inne przepisy na śledzie.
Śledzie po królewsku to jedna z lepszych sałatek śledziowych na Święta i Piotra ulubiona sałatka śledziowa po królewsku z groszkiem konserwowym i gotowanym jajkiem na twardo.
On uwielbia groszek w sałatce: Sałatka śledziowa z jarzynami, Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem, śledzie po polsku,
Przepis znam z okresu PRL, nie wiem skąd ta nazwa śledziowej sałatki, zapewne nie jest związana z żadnym królewskim stołem, przecież niektóre potrawy w kuchni polskiej nie mają nic wspólnego ze swoją nazwą tak jak : śledzie po japońsku, ryba po grecku czy fasolka po bretońsku, albo ruskie pierogi.
Bardzo lubię przygotowywać sałatki śledziowe, bo wiem że moja rodzina uwielbia śledzie pod każdą postacią, więc przygotowywanie z nich dań jest dla mnie wielką przyjemnością.
Śledzie po królewsku są pyszne i szybkie w wykonaniu, świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju święta: Wigilię, Boże Narodzenie, również na Wielkanoc, ze względu na ugotowane na twardo jajka, czy też jako zimna przystawka na innych imprezach, typu imieniny, urodziny , Sylwestra czy inne spotkanie rodzinne.
Sałatka śledziowa po królewsku jest nie tylko bardzo smaczna, ale też szybka do zrobienia.
Śledzie po królewsku – Składniki:
4 filety śledzi matias w oleju, filety śledziowe w oleju, konserwowe lub solone, ok. 300 g
mała puszka groszku konserwowego – ok. 150 g
4 jajka ugotowane na twardo
2 duże szczypiory z cebulą
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego lub gęsta kwaśna śmietana 18%
Opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
pieprz do smaku
opcjonalnie sól, o ile śledzie nie są dość słone
szczypiorek do dekoracji
Przepis na śledzie po królewsku:
Śledzie w oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Natomiast filety śledziowe solone trzeba wymoczyć w wodzie do czasu aż uznamy, że nie są za słone. Osuszone śledzie kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm.
Cebulę wraz ze szczypiorem drobno kroimy. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy na sicie. Wedle uznania można dać mniej lub więcej groszku. Dla mnie mała puszka groszku to wystarczająca ilość do sałatki śledziowej po królewsku.
Jajka gotujemy na twardo. (ok. 10 minut od włożenia do zimnej wody) . Po ugotowaniu zalewamy jajka zimną wodą, a następnie obieramy. Po obraniu kroimy w drobną kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy sporą ilością pieprzu, można też wymieszać ze śmietaną i musztardą. Powinien powstać jednolity sos.
Wszystkie składniki na śledzie po królewsku przekładamy do jednej miski, dodajemy sos, a następnie całość doprawiamy do smaku solą (opcjonalnie) i jeśli jest potrzeba to jeszcze mielonym pieprzem. Mieszamy całość.
Śledzie po królewsku są gotowe od razu do jedzenia. Polecam jednak przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Smacznego!