Zimowa herbata najlepszy przepis

Zimowa herbata najlepszy przepis. Poncz z herbaty. Idealna na rozgrzewkę po spacerze.
Tee PunschTee Punsch

Kiedy na dworze robi się ciemno, zimno i pada deszcz, albo spadł już pierwszy śnieg, wtedy nadchodzi czas na ciepłe napoje. Szczególnie popularne są grzane wino, Eierpunsch, zimowa sangria, kakao czy poncz. Myślę, że poncz herbaciany to też coś naprawdę pysznego.

Jeśli chodzi o gorące napoje to herbata zwykle nie jest moim pierwszym wyborem. Zawsze stawiam na pierwszym miejscu kawę!

Ale na rozgrzewkę Poncz z herbaty jest po prostu nie do pobicia, musicie to przyznać.

Aby uzyskać dobry i harmonijny smak, musimy wybrać dobrej jakości herbatę, najlepiej sypaną o intensywnym smaku.

Do dzisiejszego przepisu wybrałam herbatę zimową z aromatycznymi przyprawami, oraz trochę herbaty z owocami leśnymi, która nadaje tej herbacie ładnego koloru.Zimowa herbata z odrobiną soku z pomarańczy i cytryny, oraz z przyprawami i plastrami pomarańczy i cytryn, staje się ekscytującym, bardzo smacznym ponczem. Do tego bezalkoholowym, dzieci też mogą pić ten przysmak.Dla dorosłych, którzy lubią mały zastrzyk % w swoim ponczu, można oczywiście dodać później, kieliszeczek rumu, brandy, czy amaretto.Poncz herbaciany jest szybki w przygotowaniu.

Składniki na 1 litr zimowej herbaty/ ponczu:
4 łyżeczki herbaty z ziarenkami anyżu, kawałkami cynamonowej kory, ziarnami kardamonu, całymi goździkami.
1 łyżeczka herbaty z owocami leśnymi.
Kilka świeżych plasterków cytryny, kilka świeżych plasterków pomarańczy
sok z połowy cytryny i pomarańczy każdy
1-2 łyżki karmelizowanego cukru
plastry pomarańczy i goździki do dekoracji (przekroić na pół, wbić w pomarańcze goździki i nabić na szpadkę)

Przepis na przygotowanie zimowej herbaty:Wsypujemy herbatę z przyprawami do dużego sitka w dzbanku do herbaty. Wlewamy gorącą wodę i pozostawiamy na ok.15 minut. Następnie wkładamy plastry pomarańczy i cytryny, dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy, gwiazdki anyżu w całości i zostawiamy na ok.5 minut.Wyjmujemy filtr do herbaty i wyciskamy jeszcze łyżką to co jest w sitku, aby herbata wchłonęła cały smak przypraw, filtr ustawiamy znów w dzbanku, który stawiamy na podgrzewaczu i utrzymujemy ciepło herbaty. Jeśli chcecie, możecie zostawić przyprawy w płynie, aby herbata stała się trochę ostrzejsza.Jeśli chcesz, możesz usunąć zarówno przyprawy, jak i plasterki pomarańczy i cytryny. Można dodać mały zastrzyk % np. rumu, brandy, czy amaretto.
Tee Punschponcz herbaciany

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *