Surówka z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną

Surówka z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną. Gdy za oknem ciepło nachodzi nas ochota na świeżą, chrupiącą surówkę z ogórka i rzodkiewek z dodatkiem kwaśnej śmietany. To doskonały dodatek do dań mięsnych.

Surówka z rzodkiewki i ogórka ze śmietaną często trafia na nasz stół. Była pokazana na zdjęciu z przepisem na kotlety siekane z serem i bazylią. Przepis i zdjęcia kotletów są na blogu od 2017 r., natomiast przepis na surówkę zapodział się w komputerze. Robiłam teraz porządki ze zdjęciami i natrafiłam na zdjęcia surówki z rzodkiewki i ogórka. Dlatego dopiero teraz przepis trafia na blog. Rzodkiewka w połączeniu ze śmietaną i ogórkiem to połączenie proste, ale niezwykle smakowite. Rzodkiewka podobnie jak ogórek zawiera mnóstwo wody, więc po dodaniu śmietany w surówce tworzy się znakomity sos, który podobnie jak w mizerii z ogórków smakuje wybornie. Kto takiej surówki nie jadł,  pora to zmienić. Tylko trzy składniki, a po połączeniu mamy wyśmienitą surówkę.

Surówka z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną

Składniki:

Rzodkiewki – 1 pęczek
1 średni ogórek
Kwaśna śmietana- 200 g
Szczypiorek- ½ pęczku
Sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić surówkę z ogórka i rzodkiewki ze śmietaną.  Umyte rzodkiewki pokrój w plasterki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w plastry najlepiej na tarce. Posiekaj szczypiorek. Warzywa wymieszaj i dodaj kwaśną śmietanę.

Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem, pozostaw na pół godziny w lodówce, aby smaki się przegryzły. W tym czasie warzywa puszczą sok, który połączy się ze śmietaną i ją lekko rozrzedzi. Przed podaniem surówkę wymieszaj ponownie.  Podawaj jako dodatek do obiadu. W tej postaci surówka smakuje zawsze każdemu. Surówka przyjemnie chrupie pod zębami 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *