Placki z batatów. Bataty nazywane są też słodkimi ziemniakami. Ponieważ na niedzielnym targu rybnym kupiliśmy oprócz ryb, owoców, sporo batatów, więc moja propozycja obiadowa uległa zmianie. Stanęło na tym, że na niedzielny obiad usmażę placki z batatów, czyli placki ze słodkich ziemniaków. Sprawdźcie sami mój przepis, z którym wracam po 2 tygodniowej przerwie.
Placki z batatów, nie są zbyt słodkie, starłam je na tarce o dużych oczkach, dodałam do nich tartą cebulę i czosnek, posiekaną natkę pietruszki, a do dekoracji i smaku plasterek pomidora, kwaśną śmietanę, cebulkę i natkę pietruszki. Moja wersja placków jest wytrawna jak Tradycyjne placki ziemniaczane. Można też przygotować placki z batatów bez tłuszczu upieczone w piekarniku, podobnie jak Placek ziemniaczany z piekarnika z czerwoną papryką i kiełbasą.
Jeżeli jeszcze nie jadłeś dań z batatów to placki z batatów będą idealne na start. Bataty są bardzo smaczne, można z nich przygotować wiele kulinarnych smakołyków, idealnie sprawdzają się w zupach: Zupa z batatów, Najlepsza zupa rybna z batatami, można z nich robić zapiekanki, frytki, czy placki. To także skarbnica zdrowia. Zawierają beta-karoten i błonnik, potas i witaminy B6, C i D. Bataty pomagają obniżyć poziom cholesterolu i mają działanie przeciwzapalne. Bataty można teraz kupić w praktycznie każdym warzywniaku bez względu na porę roku, dlatego można je jeść i latem i zimą.
Placki z batatów to pyszne danie, które będzie smakować każdemu, szczególnie . osoby, które nie jedzą mięsa, czyli wegetarianie. Do placków z batatów można podać wędzonego łososia, pomidory, kwaśną śmietanę, jogurt oraz różne dipy z dodatkiem czosnku czy świeżych ziół.
SKŁADNIKI na 12 SZTUK placków z batatów:
bataty po obraniu o wadze ok. 350 g
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
oliwa do smażenia
opcjonalne można dodać inne przyprawy
Przygotowanie placków z batatów. Placki ze słodkich ziemniaków:
Bataty obrać i umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach wraz z cebulą, przełożyć do miski. Dodać resztę składników: przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i nakładać po pełnej łyżce masy na 1 placka, delikatnie uklepać masę na patelni. Smażyć na złoto z obu stron przez ok. 3 minuty. Usmażone placki odkładać na ręcznik papierowy. Podawać z ulubionymi dodatkami, ja proponuję kawałek pomidora, łyżeczkę śmietany, plasterek cebulki i natkę. Pycha. Smacznego!