Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to jedno z naszych ulubionych dań na szybko. Piotrek kiedyś ścierał ziemniaki ręcznie, ale odkąd do naszych rąk trafił  robot z tarczami do ścierania robi to mechanicznie. Wychodzą tarte ziemniaki takie same jak tradycyjnie tarte, a jakie zaoszczędzenie czasu jest przy tym. Placki ziemniaczane smaży przeważnie Piotrek. Aby placki się rumieniły dodaje do masy ziemniaczanej 1 łyżeczkę cukru. My podajemy placki z kwaśną śmietaną, posypane solą i pieprzem, oraz niekiedy natka pietruszki, czy szczypiorkiem. Wiem, że są smakosze placków na słodko: podaje się placki ziemniaczane z cukrem, a nawet jadłam je w Niemczech z musem jabłkowym. Nie są to jednak moje smaki.

A Wy z czym podajecie placki ziemniaczane? Bo my z różnymi dodatkami:z kwaśną śmietanąz imbirem i chiliz pieczarkami,   po węgiersku,

placki ziemniaczane

SKŁADNIKI:

  • 10 szt ziemniaków
  • 1 szt cebula,
  • 7 łyżek mąki pszennej,
  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę, dodajemy 2 jajka, ok. 7 łyżek mąki pszennej, doprawiamy solą, dodajemy jeszcze 1 łyżeczkę cukru aby placki szybciej się zrumieniły, dokładnie wszystko mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej, nakładamy łyżką masę formując placki. Smażymy placki wg upodobań. Usmażone placki wykładamy na talerze. W naszym domu je się placki ziemniaczane z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany dodatkowo doprawionej solą, czarnym pieprzem i siekanym szczypiorkiem.

Do placków możemy przygotować sos.

Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Do miseczki przekładamy  jogurt grecki. Dodajemy 1 łyżkę  majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek lub czosnek granulowany. Doprawiamy solą morską i czarnym mielonym pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.