Placki ziemniaczane (z imbirem i chili)

Proponuję przygotowanie placków ziemniaczanych z różnymi dodatkami. Są bardzo smaczne.

Placki ziemniaczane na wschodnią nutę:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 6 plastrów boczku parzonego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chilli Kamis
  • 1/2 łyżeczka imbiru Kamis
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach robota kuchennego. Boczek kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy szczypiorek i dodajemy do startych ziemniaków. Wbijamy 2 jajka, wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy chilli i imbirem, mieszamy. Następnie dodajemy po 2 łyżki mąki pszennej i kartoflanej. Łyżką wykładamy masę na rozgrzany na patelni olej, formując placki i smażymy na złoty kolor. Przekładamy usmażone placki na półmisek. W zależności od wielkości placków wychodzi ok. 16 placków. Można je podawać osobno, albo jako dodatek do mięs w sosie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Placki ziemniaczane (z imbirem i chili)

  1. Pingback: Placki ziemniaczane z pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *