Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków. Szybki obiad z resztek z dnia poprzedniego. Wszyscy lubią jeść złociste i chrupiące placki ziemniaczane, ale rzadko kto lubi ścierać na tarce ziemniaki. Jest na to sposób, gdyż  podobne placki można przygotować z ugotowanych ziemniaków. Ja robię placki z ziemniaków, które zostają mi z obiadu. Przygotowanie placków z gotowanych ziemniaków zajmuje dużo mniej czasu, w smaku trochę różnią się od tradycyjnych placków ziemniaczanych, ale też są bardzo smaczne. Gdy do masy ziemniaczanej dodamy różne dodatki i uformujemy je jak na kotlety mielone to powstaną ziemniaczane kotlety lub krokiety ziemniaczane z salami, czy krokiety z papryką.

Składniki na placki ziemniaczane:

500 g ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej + do obtoczenia placków,
1 cebulka,
2 łyżki siekanego szczypiorku,
Sól i pieprz do smaku,

olej rzepakowy do smażenia.

Jak przygotować placki z gotowanych ziemniaków?

Do przygotowania placków zawsze wykorzystuję ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ugniatamy je. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy po jednej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, roztrzepane widelcem jajko, posiekany natkę pietruszki, cebulę, doprawiamy masę ziemniaczaną solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które rozpłaszczamy, obtaczamy w mące z każdej strony. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną,  gęstym jogurtem, smażonymi pieczarkami, sałatką wiosenną lub sosem.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.