Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem to upieczone mięso mielone, które ma podłużny kształt. Ostateczny kształt pieczeni nadaje blaszka do pieczenia tzw. keksówka. Pieczeń można też uformować ręcznie i piec w folii aluminiowej zwijając ją jak cukierek.
Taka pieczeń z jajkiem to świąteczna alternatywa dla tradycyjnego kotleta mielonego. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana np. z ziemniakami i sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry.
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na pieczeń rzymską, ale nie drobiową:
– pieczeń rzymska wieprzowa
– wieprzowa Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką.
– Pieczeń rzymska z prażoną cebulką
Gdy podaję pieczeń rzymską na imprezie, dodaję do środka farsz np. gotowane jajka , marchewki lub czerwoną paprykę, po przekrojeniu taka pieczeń jest ozdobą stołu, elegancko się prezentuje np. na Wielkanoc. Polecam ją przygotować, bo to nieskomplikowane danie, a będzie bardzo efektownie wygląda na stole.
Jeśli liczycie kalorie to polecam przygotować klops drobiowy faszerowany pieczarkami, lub faszerowany papryką gotowane na parze, są świetną przystawką na wszelkie uroczystości. Można zmienić farsz na jajka.Taki klops drobiowy ma bardzo mało kalorii, gdyż jest gotowany w parowarze.
Pieczeń rzymską przygotowuję na różne sposoby w podłużnej foremce / keksówce, albo jak baton w folii aluminiowej. Dzisiaj postanowiłam przygotować dla Was z piersi i udek kurczaka z jajkiem w środku. Sposób przygotowania nie jest trudny, trzeba jedynie usunąć z udek kości, ugotować wcześniej jajka, a sam kształt nada pieczeni keksówka. Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem jest pyszna, lekka i cudownie będzie się prezentować po przekrojeniu na Wielkanocnym stole, podana z chrzanem i ćwikłą.
Najlepsza drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem, składniki na 2 pieczenie, keksówka o wymiarach 12 x 25 cm :
– 4 podwójne piesi kurczaka i 2 ćwiartki kurczaka (bez kości), zmielonego lub posiekanego w szatkownicy lub 8 ćwiartek kurczaka ze skórą , ale bez kości
– 8 jajek gotowanych
– 100 ml wywaru drobiowego lub bulionu
– 3-4 ząbki czosnku
– 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
– 4 łyżki bułki tartej lub 3 łyżki kaszy manny
– 2 łyżki majeranku
– 2 łyżki natki pietruszki
– 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
– sól i pieprz czarny do smaku
– 100 ml bulionu
Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania keksówki + 1 łyżka bułki tartej
Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, studzimy i obieramy. Mięso drobiowe mielimy wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, czosnkiem, dodajemy przyprawy, ja dodałam majeranek, natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi (wy dajcie przyprawy jakie lubicie), dolewamy bulion, dodajemy ok. 3-4 łyżki bułki tartej i masę dokładnie wyrabiamy najlepiej dłonią, zamiast bułki tartej można dodać kaszkę manną, ponownie masę wyrabiamy . Jak ktoś chce to może odciąć końcówki jajek aby widoczne było tylko żółtko, ja nie robię tego. Keksówkę natłuszczamy , posypujemy bułka tartą i wykładamy ok. 3/4 mięsa, formując prostokąt, na którym układamy jajka tak, aby przylegały do siebie, przykrywamy resztą mięsa dociskając całość, posypujemy resztą bułki tartej. Wstawiamy keksówki z mięsem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut, tak żeby pieczeń była zarumieniona od góry. Pieczeń rzymską podajemy pokrojoną w plastry na ciepło lub na zimno z ćwikłą lub chrzanem, albo z sosem tatarskim. Smacznego!