Pstrąg z patelni z czosnkiem, masłem i pietruszką.
Chrupiący pstrąg z patelni grillowej. Podstawowy przepis na pstrąga z patelni grillowej jest bardzo prosty!
Do przygotowanie chrupiącego pstrąga z patelni koniecznie wybierz odpowiednią rybę, która powinna mieć czerwone skrzela, błyszczące łuski i oczy. Oznacza to, że ryba jest świeża.
Ile smażymy pstrąga na patelni?
Do pstrąga z patelni potrzebujemy patelni grillowej.
Ile smażymy pstrąga na patelni grillowej, ja smażę około 7 minut z każdej strony.
Aby wyszedł nam chrupiący pstrąg z patelni, warto obserwować jego wygląd podczas smażenia. Grillowany pstrąg powinien mieć złoty kolor.
Alternatywą dla pstrąga z patelni jest pstrąg pieczony w piekarniku, to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś, czy mintaj.
Przepis na pstrąga z patelni z czosnkiem, masłem i pietruszką.
Przepisu na pstrąga z patelni warto się nauczyć. Jest prosty, a pstrąg wychodzi bardzo smaczny.
Jak zrobić pstrąga z patelni z czosnkiem, masłem i pietruszką.
Potrzebujemy 1 rybę na osobę:
● 2 pstrągi wypatroszone, bez oczu i bez łusek
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżki masła
● 1 cytrynę
● olej do smażenia
● sól, pieprz czarny
● kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie grillowanego pstrąga z patelni:
Zaczynamy od dokładnego umycia i wysuszenia ryb ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę pstrąga z obu stron.
Ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Wnętrze i wierz ryb doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy w plasterki czosnek i wkładamy je do środka pstrąga. Dodajemy też po łyżce masła oraz natkę pietruszki.
Tak przygotowane ryby wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby nabrały smaku. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy, ja smażyłam po jednym pstrągu.
Smażymy ryby z jednej strony około 7 minut. Potem przewracamy rybę za pomocą łopatki i smażymy z drugiej strony tyle samo czasu, aż do zarumienienia pstrąga z patelni.
Pstrąga z patelni na obiad podajemy z podsmażonymi ziemniakami, może być też ryż i z surówką z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka.