Sałatka z cukinii i pomidorów. Cukinia na surowo? To żadna sensacja, młodą cukinię można jeść na surowo, smakuje rewelacyjnie. Można ją podać np. w postaci sałatki lub tzw. carpaccio z cukinii. Taką sałatkę z cukinii i pomidorów można wykonać szybko, krojąc cukinię na mandolinie, jest to duże ułatwienie w kuchni, zaoszczędza czas i energię.
Prosta sałatka z młodej cukinii, do tego smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu! Zamiast sałatki z cukinii i pomidorów. Bardzo polecam Wam przygotować cukinię pokrojoną w cienkie plastry w postaci tzw. warzywnego carpaccio z cukinii, wystarczy cukinię doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać np. parmezanem i elegancka przekąska będzie gotowa.
Polecam najlepsze przepisy z cukinią w roli głównej.
Składniki na sałatkę z cukinii:
- 1 mała cukinia,
- 2 żółte pomidory,
- sos z soku cytryny, oliwy, szczypty cukru pudru, chili i soli
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika.
Cukinię wraz ze skórą kroimy w plastry, polewamy sosem z oliwy, soli, cukru, chili i soku z cytryny, gdy zmięknie przygotowujemy sałatkę z cukinii. Na talerzu układamy plasterki cukinii, oraz żółtych pomidorów. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy prażonym słonecznikiem, obkładamy listkami bazylii i mięty.
Sos do sałatki z cukinii i pomidorów:
Składniki:
- 3 łyżki oliwa z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta cukru pudru,
- szczypta chili,
- sól do smaku
Do słoiczka wlewamy oliwę, dodać sok z cytryny, cukier puder, szczyptę chili, oraz sól, zakręcamy i dokładnie łączymy, potrząsając słoikiem.