Prosty sposób na urozmaicenie zwykłej zupy kalafiorowej. Wystarczy trochę zmodyfikować składniki, zastosować blender i mamy pyszną zupę krem kalafiorowa. Dodatek groszku ptysiowego wzbogaca ja całkowicie.
Składniki:
- 1 szt porcja rosołowa,
- 3 szt marchewki,
- 1/2 szt kalafiora,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 op. bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka soli,
- do smaku pieprz,
- groszek ptysiowy,
- jogurt grecki,
- natka pietruszki
Porcję rosołową zalać zimną wodą i gotować z 1 łyżeczką soli, ściągnąć szumowiny z powierzchni, dodać 2,5 marchewki (połówkę zostawić do dekoracji), dodać bulion drobiowy i gotować 15 minut. Połówkę kalafiora podzielić na różyczki i dodać wraz z kaszą manną do zupy, gotować dalsze 15 minut. Mięso wyciągnąć z zupy, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, miksujemy za pomocą blendera Triblade. W między czasie ścieramy surową marchewkę na tarce o małych oczkach. Zupę przelać do miseczek. Jogurt grecki wymieszać ze szczyptą soli i zrobić na środku zupy kleks, a następnie wykałaczką robimy coś na a’la wąsy, tartą marchewkę układamy na środku kleksa, oraz wokół rantu miseczki, w przerwach między marchewką układamy groszek ptysiowy, dekorujemy również natką pietruszki.
uwielbiam zupe kalafiorowa 🙂 jednak w wersji kremu nigdy nie jadlam!
Pingback: Kalafior pieczony - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię