Przepis na lekki Deser pomarańczowy na jogurcie
SKŁADNIKI:
- 1 galaretka o smaku pomarańczowym Winiary
- 1 jogurt 250 g z musem pomarańczowym i ziarnami
- 10 rodzynek
- 1 kruche ciasteczko
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę o smaku pomarańczowym Winiary rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Do szklanych pucharków wlać po 4 łyżki galaretki i wstawić je do lodówki do stężenia, następne 4 łyżki wylać do miseczki i również wstawić do stężenia (z tej galaretki zrobimy dekorację). Jogurt z musem i ziarnami przełożyć do miski, dodać rodzynki, gdy galaretka zaczyna tężeć wlać ją do jogurtu, zostawiając 2 łyżki i wymieszać (ale niezbyt dokładnie, mogą zostać lekkie smugi) i wylać do pucharków na stężałą galaretkę. Z pozostałej galaretki zrobić krople na masie jogurtowej (kapiemy tężejącą galaretką po powierzchni). Następnie na tarce do parmezanu zetrzeć kruche ciasteczko, po połowie na deser. Wyciągnąć miseczkę ze stężałą galaretką i za pomocą widelca drapać ją, rozdrabniając na mniejsze cząstki, rozdrobnioną galaretką zrobić dekorację, na środku kładziemy jej dużo, po troszkę wokół rantu. Ponownie wstawić deser do lodówki by dobrze się schłodził.