Boczek grillowany z kurkami na fasolce szparagowej to dzieło Piotra. On lubi dużo i tłusto na talerzu.
SKŁADNIKI:
- 500 g boczku świeżego,
- 1 łyżka Sosera Winiary,
- 1 łyżka marynaty pikantnej na grill Winiary
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 25 dag kurek świeżych,
- 25 dag fasolki szparagowej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1/6 kostki margaryny,
- do smaku sól + 1 łyżeczka soli do gotowania fasolki,
- 10 liści sałaty
PRZYGOTOWANIE: Zrobić marynatę z 1 łyżki Sosera, 1 łyżki marynaty pikantnej na grill i 2 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać, posmarować pędzelkiem każdy kawałek boczku, zostawić na pół godziny w lodówce. Boczek wyjąć i grillować na patelni grillowej z obu stron. W między czasie ugotować oczyszczoną fasolkę w wodzie z 1 łyżeczką soli. Przelać wodą i odcedzić. Zrumienić bułkę tartą na 1/6 kostki margaryny. Na półmisku ułożyć sałatę, na niej rozłożyć fasolkę szparagową, zrobić na niej rant z bułki tartej, ułożyć grillowany boczek. Na tłuszczu, który został z grillowania dusić kurki, gdy puszczą sok, dusić je około 10 minut, a gdy są gotowe wyłożyć je na boczek.
Pingback: Fasolka szparagowa a'la gulasz - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom