Często jak gotuję rosół, to następnego dnia przygotowuję na jego bazie zupę pomidorową. Jednak ta dzisiejsza była gotowana z tą myślą, że będzie to zupa pomidorowa. Lubicie zupę pomidorową? My bardzo. Zupa pomidorowa, to jedna z naszych ulubionych zup. Podajemy zupę pomidorową z makaronem, tym razem zastąpiliśmy go ryżem, ale Parboiled, gdyż ten ryż jest zawsze sypki i się nie rozgotowuje. A pikantny smak uzyskałam dzięki sosowi sweet chilli
SKŁADNIKI:
- 1 duża porcja rosołowa
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- sól morska i pieprz czarny Kamis do smaku
- 100 ml sosu sweet chilli
- ryż Parboiled Kupiec
- zielona pietruszka
Zagotowujemy wodę z porcją rosołową, marchewkami, selerem, pietruszką, cebulą i selerem i 1 łyżeczką soli, ściągamy szumowiny zbierające się na powierzchni zupy. Dodajemy ziele i liść laurowy i gotujemy 20 minut, dodajemy całe opakowanie przecieru pomidorowego, sosu sweet chilli, wsypujemy 1 łyżkę cukru dla złamania kwasu przecieru, doprawiamy solą morską i czarnym pieprzem i gotujemy dalej. Rozlewamy zupę do talerzy z ryżem i dekorujemy świeżą natką pietruszki i kleksami jogurtu.
Smacznego!