Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny- z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki, można również dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku, doprawione solą i pieprzem, z dodatkiem surowej lub usmażonej posiekanej cebulki lub czosnku.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, masa musi mieć odpowiednią lepkość, aby móc u formować kotlety o owalnym kształcie. Na koniec kotlety obtaczamy w tartej bułce, następnie smażymy je na patelni na oleju lub na smalcu.
Kotlety mielone zazwyczaj podaje się z ziemniakami oraz dodatkami np. buraczkami, marchewką z groszkiem, czy też z surówką. Można też kotlety serwować w przekrojonej bułce wraz sałatą, pomidorem, sosem majonezowym podobnie jak hamburgery.
Kotlety mielone z kurczaka
Ja wykorzystałam do dzisiejszych kotletów mielonych:
mięso bez kości z udek kurczaka (3 szt.)
1 jajko,
1 cebula,
1 ząbek czosnku
1/2 szkl. bułka tarta + do panierowania,
sól morska do smaku
ognista mieszanki przypraw Kamis do smaku
Wszystkie składniki miksujemy razem (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood), formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety np. z jajkiem sadzonym, puree ziemniaczanym i np. buraczkami. Z tej ilości wyszło 6 dużych kotletów mielonych.
Smacznego!