Kotlety mielone z kurczaka

Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny,  z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny- z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki, można również dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku,  doprawione  solą i pieprzem, z dodatkiem surowej lub usmażonej  posiekanej cebulki lub czosnku.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą,  masa musi mieć  odpowiednią lepkość, aby móc u formować kotlety o owalnym kształcie. Na koniec kotlety obtaczamy w tartej bułce, następnie smażymy  je na patelni na oleju lub na smalcu.

Kotlety mielone zazwyczaj podaje się  z ziemniakami  oraz dodatkami np. buraczkami, marchewką z groszkiem, czy też z surówką. Można też kotlety serwować w przekrojonej bułce wraz sałatą, pomidorem, sosem majonezowym podobnie jak hamburgery.

Kotlety mielone z kurczaka

Ja wykorzystałam do dzisiejszych kotletów mielonych:

mięso bez kości z udek kurczaka (3 szt.)
1 jajko,
1 cebula,
1 ząbek czosnku
1/2 szkl. bułka tarta + do panierowania,
sól morska do smaku
ognista mieszanki przypraw Kamis do smaku
Wszystkie składniki miksujemy razem (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood), formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety np. z jajkiem sadzonym, puree ziemniaczanym i np. buraczkami. Z tej ilości wyszło 6 dużych kotletów mielonych.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *